Feb 122021
 

Hoogste tijd om een half-zoete witte wijn te bespreken! Daarvoor zijn tenslotte ook altijd liefhebbers te vinden en in de kou voelt zo’n wijn heerlijk zacht en vriendelijk. Ja, zelfs als ie gekoeld in je glas komt.

Deze Duitse wijn uit het gebied van de rivier de Moezel wordt gemaakt uit laat geoogste Rieslingdruiven, die juist daardoor een extra zoetheid verwerven. Wel tegen een kleinere opbrengst weliswaar door wat natuurlijke indroging, maar ja, je moet er wat voor overhebben! Men kan overigens ook nog langer de druiven aan de stokken laten zitten en dan wordt de wijn daaruit nóg steeds krachtiger en zoeter (resp. Auslese en Beerenauslese), maar die zoetheid bevalt niet iedereen (en de bijbehorende logisch hogere prijzen nog minder). Nee, deze Spätlese heeft eigenlijk het beste evenwicht tussen fris en zoet, tussen zacht en fruit- en honingachtige indrukken.

En ook al door het lagere alcoholgehalte van 8,5% is hij prima geschikt voor iedereen. Deze Spätlese uit het Nahetal (het dal van de Nahe: een andere zijrivier van de Rijn dan de Moezel) vind ik goed in balans en heerlijk om nog eens een glas van in te schenken. Voor de prijs hoef je dat ook niet na te laten!
Grappig trouwens dat dit nou net één van die wijnen is die je bij gekruide gerechten goed kunt drinken, zoals Indisch eten of andere Oosterse lekkernijen!

Geschikt bij: (zoete) gekruide schotels, toetjes e.d.

€5,- bij Jumbo

DrankDrank

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)