Dec 142016
 

spatleseOké, daar gaat-ie dan voor één keer: een zoete Duitse wijn, en nog voor een krats te koop ook. Maar zoals al eens eerder verteld: er zijn nou eenmaal veel mensen die hier erg van houden, en waarom zouden we die moeten overslaan? Nergens voor nodig, die tellen ook volop mee!

Deze Spätlese (oftewel: late-oogst) druiven zijn langer dan gewoonlijk aan de druivenstokken blijven hangen en hebben daardoor veel extra suiker in de druiven opgeslagen. Het zoete van de wijn komt dan ook door een andere behandeling van de druiven en zeker niet door zelf suiker toe te voegen aan de persing. Men houdt daarop goed toezicht en dat herken je aan de aanduiding ‘Prädikatswein’, te weten: wijn met een controle-certificaat. (Nóg intensere zoete wijnen worden bereikt door nóg later te oogsten, en dan krijg je achtereenvolgens de aanduidingen Auslese, Beerenauslese en zelfs Trockenbeerenauslese, Eiswein. Telkens minder opbrengst, telkens een slag duurder!)

Deze, uit het gebied Rheinhessen, geurt mooi zuiver naar zomervruchten en -bloemen en smaakt enigszins naar abrikozen en lychees. Lekker zoet, maar niet té, de wijn is goed in evenwicht en geeft een mooie zomerse impressie.

Geschikt als aperitief, én bij lichte witvlees- of gevogeltegerechten of pasta’s.

€2,- bij Lidl

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)