Oct 152015
 

tavel

Ja, dit is dus ook een rosé, maar wat voor eentje! Algemeen wordt wel erkend dat dit één van de beste rosé-wijnen van heel Frankrijk is. Dat komt omdat dit beslist geen zoete wijn is, of een anderszins luchtige zomerse wegdrinker, nee, dit is een hele krachtige wijn, opmerkelijk donkerroze met een smaak waaraan fervente ‘gewone’ rosé-drinkers echt wel even moeten wennen.
Langs de Rhône in Frankrijk liggen, op de rechteroever, de hellingen van Tavel en Lirac met hun krijtgrond, vol stenen die de zomerse warmte lang vasthouden. De druiven (Grenache, Shirah, Cinsault) rijpen daardoor mooi volledig. Na de oogst volgt een speciale persing, fermentatie en rijping van zo’n 4 maanden, die zorgt voor de fraaie aroma’s in de wijn en ook voor die opmerkelijke kleur (afkomstig namelijk van de gegiste druivenschilletjes). Overigens wordt de kleur als je je glas tegen het licht houdt juist weer gaaf oranje, heel apart.

De wijn start met sterke kruidigheid, bijna rokerig, en dan volgen de smaken en geuren van aardbei, framboos en rode bessen, en dat blijf daarna je nog fijn een tijdje  proeven. Heel vol en rijk allemaal, een wijn kortom die tegen heel wat gerechten is opgewassen, deze krijg je niet snel klein!
Absoluut geen wijn om achteloos achterover te slaan: hiervan hoor je rustig te genieten en de indrukken nog even te laten nawerken in de mond. Gezien de kwaliteit vond ik de prijs alleszins redelijk. Deze fles kwam van de groothandel, maar ook bij de slijters en de online’s gaat Tavel voor rond de €12,-. Misschien alvast iets moois voor de feestdagen? Want hij kan overal bij en mag gerust nog wat jaren liggen ook.

Geschikt bij verrassend veel: salades, groenten, gevogelte, wild, rood vlees, pasta’s, Indiaas en Aziatisch. Liefst 10-12 °C

€10,- bij Sligro

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)