Jul 152016
 

famous grousDe originele Schotse whisky The Famous Grouse kennen we natuurlijk al heel lang, en inmiddels zijn er ook enkele varianten bijgekomen, zoals de Smoky Black en de Naked Grouse. Sinds kort is er een familielid bijgekomen: de Mellow Gold, en die aanduiding ‘mellow’ geeft het al aan: dit is een zachte variant van het origineel.

Inderdaad blijkt de whisky-samensteller (de blender) hier zijn best te hebben gedaan om een zachtere, rondere, versie te creëren. Deze whisky wordt altijd al gelagerd in gebruikte sherry- en bourbonvaten, maar nu heeft hij relatief meer sherry-vaten gebruikt. Daarnaast werden fijne kruiden en wat vanille toegevoegd.

Het resultaat is een honingkleurige whisky die een tikje naar vanille geurt, en die naar sinasschilletjes en kruiden smaakt en een typische cederachtige nasmaak heeft. Die kruidige lucht blijft nog lang hangen in je glas en in je neus. Ik vind ‘m inderdaad zachter dan de normale Grouse, maar… het ís, en blijft, een 40%-whisky, dus vergis je niet!

Een aardig weetje is nog de naam Grouse. Dat is dus feitelijk de Schotse sneeuwhoen, familie van de korhoen die hier in Nederland ook nog (zwaar beschermd) voorkomt. Maar ‘to grouse’ als werkwoord betekent zoveel als: brommen en knorren en dat klopt dan weer mooi bij het rare borrelende koergeluid van deze vogel bij het baltsen. In feite drink je dus een beetje een brompotvogel-drankje! Maar mij hoor je niet je brommen bij deze lekkere zachte whisky, hooguit van genoegen…

ca. €23,- via online-winkels en bij de slijters

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)