May 192014
 

tiaradouro

Ditmaal eens een duurdere wijn, juist ook om te vergelijken met onze normale, wat lichter geprijsde, wijnen op de wijnblog.
Producent Niepoort maakt, naast portwijnen, ook een aantal fraaie ‘gewone’ wijnen van druiven rondom de Portugese rivier de Douro, met recht een ‘Gouden’ streek genoemd. Tiara Douro is zo’n wijn, een zachte witte, die wij van twee jaargangen proefden, in de wetenschap dat Niepoort per 2012 juist is overgestapt van fermentatie op roestvrij staal naar de oude, vertrouwde, houten barrels. Dat betekende kritisch proeven, dus!
Beide wijnen hebben een mooie strogele kleur en een karakteristieke geur van een heel stel Portugese druiven: Codega, Rabigato, Donzelinho, Viosinho, Cercial en nog zo wat. Fris, verfijnd, met citrusachtige tonen en de impressie van appelen. Maar de 2011-versie blijkt daarnaast een hele aparte, subtiele geur te bezitten. Eerst kon ik die geur niet goed thuisbrengen, nu wil ik die aanduiden als van Wakame salade, u weet wel, die grappige, sappige sliertjes donkergroen Japans zeewier, dat je tegenwoordig ook in de betere supermarkt kunt kopen. Wat ziltig, enigszins naar sesam en soja geurend. Heerlijk, en heel verrassend. Ook verrassend dat juist de 2012-versie dit moet missen. Ik vermoed (en hoop!) dat dit niet ligt aan de andere fermentatiemethode maar aan het andere wijnjaar. Je zou namelijk toch verwachten dat die nieuwe (eigenlijk oude) fermentatiewijze ook een verdere verbetering in geur en smaak zou geven.
Niettemin zijn deze beide wijnen uitstekende, frisse wijnen met een zacht en tegelijk lichtzoet karakter. Hoe dan ook aan te bevelen, van welke jaargang dan ook. Duidelijk is ook dat deze wijn z’n hogere prijs verdient, gezien zijn grotere verfijning. Overigens: niet te koud drinken!

Geschikt als aperitief en bij vis en fijne pastagerechten, groenten en salades.

€ 21,95 bij De Smaakboutique Meer dan alleen maar wijn!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)