Feb 142014
 

kleefoudejeneverIn het oude Haagse centrum zit al sinds anderhalve eeuw distilleerderij Van Kleef, een stoomaangedreven fabriek van jenevers, likeuren en bitters, annex slijterij. Die laatste bestaat nog steeds in volle glorie, maar de eigenlijke distilleerderij ging in 1986 dicht, vooral om te zorgen dat het oude Haagse centrum niet een keer in vlammen zou opgaan. Rest ons dus de slijterij, inmiddels omgebouwd tot een compleet museum, geschikt voor rondleidingen, excursies en arrangementen; op de plek van de oorspronkelijke distilleerderij is nu de bottelarij voor de elders gestookte dranken, inclusief acht alcoholkelders.

Hoe dan ook aanbevolen voor een bezoek, of een proeverij van alle heerlijke jenevers en likeuren (en daar zitten hele bijzondere tussen!), en allicht kun je hier ook alle dranken aanschaffen, die daar maar voorhanden zijn. Je bent helemaal terug in de tijd, daar aan de Lange Beestenmarkt.
Voor alle info zie: Van Kleef.

Ditmaal dronk ik één van hun vaste waarden: de Oude Jenever.
Meteen maar even een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen: die aanduiding, Oude, betekent op zich niet dat de jenever lang gelegen heeft (dat kán ook wel), maar dat er bepaald proces is gevolgd, dat samen met de receptuur deze jenever maakt. De smaak, geur enzovoort worden dus bepaald door de vervaardiging en niet de leeftijd.
Goed, deze jenever smaakt met z’n 40% alcohol tegelijk straf en zacht, heel opvallend is dat: eerst denk je dat er alleen een rijksmakende en zachtaardige jenever over je tong rolt, maar direct daarna dringt de volle kracht van deze kanjer tot je door. Vergeet ook niet je neus te gast te laten gaan in je glaasje en de verrukkelijke geuren op te snuiven! De moutwijn-basis van deze jenever is duidelijk van goede kruiden en specerijen gestookt.
De smaak blijft nog lang in de mond hangen. Heerlijk genieten; lekker warm worden!
Binnenkort ga ik gauw diverse andere jenevers van Van Kleef testen.

ca. € 18,– per liter bij Van Kleef maar ook bij wat verkoopadressen in de omgeving zoals bijvoorbeeld De Helm in Pijnacker.

  One Response to “Van Kleef Oude Jenever”

  1. […] van het ‘huis’ Van Kleef uit Den Haag, zoals de Oude Jenever waarover ik al eerder schreef (Van Kleef Oude Jenever), werd me een ander soort jenever aangeraden, de Rogge Jenever. Eerst even proeven, graag, want zo […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)