Mar 122019
 

Château Cabezac Rouge, Minervois, Bag-in-BoxHet is de hoogste tijd dat de ‘wijn in een doos’ weer eens goed belicht wordt, vind ik!
Eigenlijk zijn wij bij de Culinette al jaren liefhebbers van die handige en royale boxen, vooral na onze eerste kennismaking met complete wanden met wijn-in-boxen in Franse supermarkten.

Eerder gaf ik al aandacht aan enkele wijnbags, zoals je die in de Nederlandse handel kunt verkrijgen. Het uitkijken was echter naar een nieuwe, goede online leverancier van de betere wijnboxen – en die is er nu. Ze noemen zich ‘de Goede Bib’ oftewel ‘lebonbib’: Lebonbib. En dat is een goedgekozen naam, want hier trof ik ruim 15 prachtige wijnen-in-box aan, die zich onderscheiden door hun uitstekende kwaliteit. De prijzen van de gebruikelijke boxen in de handel zijn dan wel laag, maar de kwaliteit is er ook wel wat naar – kennelijk heerst daar nog het idee dat in dozen alleen de goedkopere wijnen thuishoren. Maar zo niet bij LeBonBIB. Daar wil men duidelijk echt goede wijn presenteren, met als voordeel dat je een flinke hoeveelheid in een makkelijke verpakking kunt kopen, voor een nog steeds erg voordelige prijs.

Deze Minervois die ik testte, is afkomstig uit de gelijknamige streek in de Zuid-Franse Languedoc, waar de kleihoudende grond, bezaaid met keien, en ook de hoger gelegen kiezelgoer met kalksteen, een prima voortreffelijke start aan de druivenstokken geeft. Dat dit tot steeds betere wijnen heeft geleid heb ik in voorgaande blogs al een aantal keren behandeld. De moderne, eerlijke smaak en geur van de Syrah- en Carignandruiven komen in deze Cabezac degelijk tot z’n recht. Een mooie balans ook met de tannines. Een wijn die zich goed ‘los’ laat drinken, maar zich ook als begeleider van allerlei vlees- en vegagerechten laat gelden.

Er zijn 2 soorten boxen, nl. in 3L. en 5L. verpakking (dat komt dus overeen met resp. 4 en bijna 7 gewone flessen!). Deze wijn wordt door de producent zelf al in box geleverd, maar in andere gevallen heeft LeBonBib de door hun zelf geselecteerde kwaliteitswijnen in boxen laten produceren. De binnenzakken (folie of plastic) hebben een slim kraantje dat je naar buiten kunnen klappen, en dat de wijn keurig in je glas laat stromen, zonder buitenlucht in de binnenzak toe te laten. Hierdoor blijven de wijnen wekenlang goed. Maar persoonlijk zou ik zo’n box echt niet zo lang kunnen laten staan!

€20,-/€30,- (resp. 3L/5L), zie: Château Cabezac

Deze blog kwam tot stand in overleg met LeBonBib.

 Posted by at 11:21

  3 Responses to “Château Cabezac Rouge, Minervois, Bag-in-Box”

  1. […] betere wijnboxen. Laatst heb ik van deze leverancier al een blog gemaakt van een goede bag-in-box: Château Cabezac Rouge Minervois Bag-in-box en daaraan wil ik nogmaals aandacht […]

  2. […] vindt onze Château Cabezac de beste rode BIB die hij ooit geproefd heeft! Ook het wijnblog van Culinette is enthousiast over deze gebalanceerde wijn en het concept van Le Bon BIB.  Op onze eigen site […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)