Feb 122019
 

Het Haarlemse biermerk Jopen blaast inmiddels een hartig (én zoet) woordje mee. Nog maar enkele tientallen jaren geleden heeft men deze bierbrouwerij in bedrijf genomen, maar er zijn al diverse opmerkelijke bieren vervaardigd. Ik zal er nog maar even bij vermelden, dat de naam Jopen afkomstig is van de oude biervaten van meer dan 100L die lang geleden over het lokale water het Spaarne werden vervoerd.
Deze Johannieter is een modern bokbier, dat wil zeggen dat hij niet (oude stijl) ondergistend wordt gebrouwen, maar bovengistend. Weliswaar stelt dit meer eisen aan het brouwproces, maar een goed uitgeruste brouwerij schrikt daarvoor niet terug. Het bier wordt gemaakt uit geroosterde tarwemout en levert een veelheid aan smaken op.

Ik trof er chocolade in, kersen en wat karamel. Het smaakt tegelijkertijd zoet en wat bitter. Dit chocoladekleurige bier heeft een percentage van 9.
De naam Johannieter is genomen van een oud klooster in Haarlem, een complex waarin tegenwoordig een archief is gevestigd – de oude monniken mochten wensen dat ze dit smakelijke bier hadden, volgens mij! Voor ons, vandaag de dag, alleen maar prettiger en heerlijk om van te genieten. Het is een mooi evenwichtig bokbier, dat goed in balans is, dus niet te zoet, gelukkig.

€2,40 bij supermarkt en slijterij

  One Response to “Jopen Johannieter Weizen Dubbelbok”

  1. […] Eerder al behandelde ik bieren van Jopen, zie eventueel: Jopen Mooie Nel Ipa Jopen Johannieter Weizen Dubbelbok […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)