Aug 282019
 

Eerder al behandelde ik bieren van Jopen, zie eventueel:
Jopen Mooie Nel Ipa
Jopen Johannieter Weizen Dubbelbok

Wat feitelijk ‘Jopen’ betekent heb ik daar al eerder verteld, maar – heel kort – verwijst het naar een oude inhoudsmaat van de vroegere biervaten. De plaats van handeling, de brouwerij, is nog steeds Haarlem. De verschillen zitten ‘m dus alleen in het bier zelf.
In dit geval heet het bier in kwestie (met een knipoog naar een bekende geloofsuitdrukking) ‘Hop zij met ons’. Nou, die hop is dan ook royaal vertegenwoordigd hier: maar liefst 3 fraaie soorten bij elkaar: Columbus, Simcoe en Mosaic. Het bier is een IPA-bier (Indian Pale Ale), en bezit, zoals gebruikelijk bij dit type, een behoorlijke bitterheid – een traktatie voor iedereen die hiervan houdt. Uitermate dorstlessend, en met heerlijke smaken van passievruchten, citroen en een toets van een dennenbos. Goudgele kleur, met een amberen inslag. Daarbij een percentage van 6, dus heel goed te doen.

Tenslotte noem ik een ander fenomeen van dit bier, dat het wellicht voor de gluten-gevoeligen onder ons extra aantrekkelijk maakt: het bier is glutenvrij. Door een klaringsmiddel toe te voegen tijdens het brouwproces worden de gluten (bepaalde eiwitten in granen) onschadelijk gemaakt, zonder ook maar iets af te doen aan smaak of geur. (Voor het hele verhaal, zie: Jopenbier De almachtige Hop Zij Met Ons
erg interessant).
Op het etiket tenslotte zien we symbolisch de glas-in-lood ramen afgebeeld van de Haarlemse Jopenkerk, de huidige brouwerij. Een prima, en verfrissend, bier.

€2,75 bij Supermarkt en Slijterij

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)